Studium Generale: Joodse achtergronden van het Mattheüsevangelie

De laatste jaren is veel bekend geworden over de Joodse achtergronden van de evangeliën. Dat betreft leefgewoonten, manieren van spreken, en bestaande meningsverschillen binnen het volk.

De Messiasbelijdende Joden hebben verklaringen geschreven en er zijn inmiddels ook rabbijnen en hoogleraren aan universiteiten in Israël die het Nieuwe Testament bestuderen. Wat betekent het als we de Hebreeuwse achtergrond van Griekse woorden nagaan?

Mattheüs heeft zijn boek vooral voor Joden geschreven (volgens velen eerst in het Hebreeuws). Toch zijn diverse teksten in de westerse kerkgeschiedenis uitgelegd vanuit een vervangingstheologie. Wat kunnen we leren van hedendaagse Joodse uitleggers? Wat zijn de blijvende verschillen tussen Joden en Christenen wanneer zij de evangeliën lezen?

Over de spreker

Mart-Jan Paul (1955) is hoogleraar Oude Testament aan de Evangelische Theologische Faculteit in Leuven en docent Oude Testament aan de Christelijke Hogeschool Ede. Ook is hij directeur-bestuurder van de Theologische Hogeschool ‘Johannes Calvijn’, uitgaande van de Gereformeerde Bond in de Protestantse Kerk in Nederland (THGB).

Datum

22 maart 2024 - 19.45 tot 22.00 uur

Aanmelden

Deze lezing bijwonen? Meld je dan aan via deze link.