• Artikel overig
Maarten van Zetten

Alle deuren open voor het Evangelie

Wie langs de A28 rijdt, heeft niet direct het idee dat daar een plek ligt die de moeite waard is om te stoppen. Maar als je eenmaal in het Bezoekerscentrum van Open Doors in Ermelo bent geweest, ben je daar wel zeker van. Geloof en educatie worden hier gecombineerd om leerlingen en docenten tijdens een waardevolle excursie iets mee te geven over christenvervolging.

Anne van der Bijl is voor veel mensen een bekende naam. Zijn nagedachtenis is duidelijk merkbaar bij het binnentreden van het bezoekerscentrum. Via een keurig verzorgd pad, met verschillende bomen en planten aan de zijkanten, nader je de schuifdeuren. Uitnodigend gaan die open en je waant je al snel in een oase van rust. Temeer als je even later beseft wat christenen wereldwijd moeten ondergaan. De voormalige werkplaats in Ermelo, van waaruit talloze Bijbels op allerlei creatieve manieren hun weg wisten te vinden naar vervolgde christenen achter het IJzeren Gordijn, is nu een plek waar vrijwilligers vol passie bezoekers rondleiden en meenemen in de missie van Open Doors.

Bij het werk van deze stichting horen dilemma’s. Als het in een land verboden is het Evangelie te verkondigen, moeten daar Bijbels heen gesmokkeld worden. Een kernpunt vanuit Open Doors is dat het geloof dat de roeping om mensen het Evangelie te verkondigen menselijke wetten overstijgt. Gods Woord zou toegankelijk mogen zijn voor iedereen, altijd en overal. Medewerkers noemen zichzelf ‘mensen van de Bijbel. We willen leven en werken vanuit de Bijbel, in gehoorzaamheid aan God.’ Om christenvervolging in een land te meten, brengt Open Doors de vrijheid van godsdienst in kaart op zes punten: de vijf levensterreinen én de mate van geweld tegen christenen.

Symboliek

Vanuit het bezoekerscentrum loop je naar het smokkelbos. Dat is bij uitstek een plek voor leerlingen om even wat te bewegen en bezig te zijn. De twee grote deuren, die toegang tot de verschillende plekken bieden, staan vol met symboliek: de tekst uit Openbaring 3:2, die “Gods smokkelaar” Anne van der Bijl dreef, de oude Kever van Van der Bijl, de wereldbol, het Ichthusteken gecombineerd met prikkeldraad, de zeven takken die de wereldwijde kerk symboliseren en de zeven gaten die staan voor de kernwaarden van de stichting.

Kippenhok

In het smokkelbos loop je een route langs tien markeerpunten. Via de grensovergang kom je bij het kleine huisje en lees je even later over de “smokkelkippen”. De boer die Bijbels moest verbergen deed dit in het kippenhok, omdat daar nooit iemand kwam. De verschillende bordjes met uitleg zijn helder en bij een aantal staan ook vragen. Uiteindelijk moeten de leerlingen tot een oplossing komen.

De “kerkdienst in open lucht” en de hindernisbaan zijn verder opvallende punten. Bij het verspreiden van Bijbels doen zich vaak hindernissen voor en je merkt dat er geprobeerd is kinderen aan het denken te zetten. Even verderop is de gebedstunnel. Hier hangen honderden kaartjes met vaak in kinderschrift geschreven waarvoor gebeden moet worden.

Er is nog veel meer te zien en ervaren. Je gaat anders weg dan je gekomen bent. Hier ervaar je dat de Heere wereldwijd werkt, in grote en kleine zaken. Een bezoek is vormend voor jongeren en zet hopelijk aan tot gebed voor vervolgde christenen wereldwijd.

Ervaringen

En ook allen, die godzaliglijk willen leven in Christus Jezus, die zullen vervolgd worden’ (2 Tim. 3:12). Wat zegt die tekst over ons? In elk geval ervoeren ongeveer 250 derdeklassers van de havo en het vwo van Driestar Gouda de realiteit van dit Schriftwoord in de week van 8 april 2024. In goed overleg met Open Doors was er een excursie naar het Bezoekerscentrum georganiseerd.

Leerlingen raakten onder de indruk van het verhaal van Anne van der Bijl. Zij zagen hoe campers omgebouwd waren om Bijbels mee te smokkelen en luisterden ademloos naar het verhaal van Manga, een jongere uit Nigeria. Het kartelmes had zijn dood moeten betekenen, maar de littekens ervan vertellen nu een verhaal dat voor jongeren herkenbaar is. Hij noemde zich voorheen geen oprechte christen, maar met het mes op zijn keel kon hij Christus toch niet verloochenen. Vanuit deze ervaringen zijn de leerlingen voortdurend gewezen op het belang van het gebed voor de vervolgde christenen.

Een ranglijst christenvervolging is waardevol, maar wat zegt “nummer 6 op de lijst” als je een christen ontmoet voor wie werkelijkheid is dat hij godzalig wil leven en die daarom wordt vervolgd?’

~ J. van Rossum, docent godsdienst (Driestar, Gouda)

‘Het was voor mij een indrukwekkend bezoek. Eerst wist ik niet veel over het werk van Open Doors, maar door het bezoek ben ik wel anders gaan kijken naar christenvervolging. Dat het zo erg is, wist ik niet en dat heeft me ook wel geraakt. Voorheen bad ik er wel eens voor en dat ben ik door dit bezoek wel wat vaker gaan doen. De verhalen nemen je echt mee en zijn erg leerzaam.

Vooraf hebben we ons niet voorbereid op dit bezoek, dat zou je als school wel kunnen doen door er in de les wat aandacht aan te schenken. Dat hoeft niet groot, maar dan leeft het wat meer. Nu wist ik bijvoorbeeld niet wie Anne van der Bijl was.
Gek genoeg was het ook best gezellig. Je kan in de oude Kever gaan zitten en we gingen marshmallows eten in het smokkelbos. Die plek is de moeite waard, want die geeft je nieuwe inzichten in hoe de mensen te werk gaan. Er wordt veel moeite gedaan om de Bijbels bij de mensen te krijgen. De gebedstunnel vond ik bijzonder om te zien.

Voor klasgenoten was het wisselend. Sommigen vonden het heel boeiend, anderen waren tussendoor ook wel met andere dingen bezig, maar samenvattend is het een aanrader om te bezoeken.’

~ Aron, leerling atheneum 3 (Driestar, Gouda)

Tips

  • Bespreek vooraf christenvervolging in de les(sen), zodat dat leerlingen hier al iets over weten.
  • Belangrijk om ter plekke eerst de film te bekijken, zodat de leerlingen een rode draad hebben voor het bezoek.
  • Breng een bezoek aan de Open Doors-dag
  • Bezoek de website opendoors.nl of abonneer u op de nieuwsbrief.

Terug naar overzicht