Egbert Slagboom

Komend nummer

Thema van het maartnummer: 'Het huishoudboekje van de school'

In een eerste thema-artikel spreekt redacteur Kees de Groot met bestuursvoorzitter Frans van Hartingsveldt en controller Jan Kleppe, beiden verbonden aan de Jacobus Fruytier Scholengemeenschap in Apeldoorn. Zo’n 24 miljoen euro mag deze school jaarlijks besteden aan vorming en onderwijs op reformatorische grondslag. Waar komt dat geld vandaan?

‘De overheid bepaalt weliswaar wát een school moet doen, maar we hebben veel vrijheid om te bepalen hóé we dat doen’

Jan Kleppe

"Je hoeft niet gelijk te bezuinigen", zo luidt de titel van het tweede thema-artikel. Redacteur Maarten Molenaar spreekt met Andries van Gemerden, financieel adviseur bij de VGS. ‘Een school zal niet snel failliet gaan. Toch zullen ze weleens moeten bezuinigen. Dan zijn er echt problemen geweest. Als de begroting voor één of twee jaar rode cijfers heeft, is er echt nog geen man overboord.’

Ten slotte. Redacteur Jannette Harskamp-Vermeer bezoekt ICS de Ceder in Boskoop, een internationale christelijke school die het onderwijs zélf financiert. ‘Het maakt kleinschalig, expliciet Bijbels onderwijs mogelijk.’ De Ceder is een kleinschalige school (28 leerlingen) die onderwijs op maat biedt voor kinderen van vier tot en met achttien jaar. Het is een unieke school in Nederland. Niet alleen omdat de kinderen schooluniformen dragen. Of omdat ze in het Engels les krijgen. Maar ook omdat de kinderen geen klassikale lessen volgen, maar zelfstandig werken in hun offices.