Een broodje zalm uit de keuken van school, liever dan een vlugge hap van een snackbar op Zuidplein? Ja, zo liggen de voorkeuren op het Hoornbeeck College in Rotterdam. Docent gastronomie Arno Ista daagt de smaakpapillen van studenten graag uit.
Ista is het brein achter de gezonde kantine van het Rotterdamse Hoornbeeck. Eén van de studenten staat in de ruime leerkeuken bij de elektrische pers om verse jus klaar te maken voor in de kantine. De jus d’orange is niet het enige product dat dezelfde dag bereid wordt door studenten van het Hoornbeeck. In de kantine staat Sanne van Kooten, die in alle vroegte al kip heeft gebakken voor de broodjes kip-pesto. “Ik heb er kant-en-klare kipkruiden over gedaan, maar wel van een kruidenmengsel zonder zout.” Andere studenten beleggen broodjes of bedienen de kassa.
Te gezond
De 16-jarige studente kan de broodjes uit de Hoornbeeckkantine wel waarderen. “Ik ga voor een lekkere lunch de deur niet uit. Je weet hier wat erop zit en hoe het wordt gemaakt. En de prijs is goed. Waar kun je nou een broodje zalm krijgen voor €1,75?” Bij het verkopen aan haar medestudenten merkt ze wel dat de broodjes zalm zonder sla beter aanslaan dan die met een groen blaadje ertussen.
Studenten leren meer eten. Toch merkt Ista net als de kantinemedewerkers dat het soms zoeken is naar de tolerantiegrens voor gezonde producten. “Het witbrood is uitgebannen, we bieden veel verse producten. We hebben nu het keurmerk ‘Gezonde school’. Alleen worden de normen in 2021 nog weer aangescherpt. Dan moet bijvoorbeeld de 40+-kaas uit het assortiment. Ik vraag me wel af of we dan nog aan de normen willen voldoen, want we moeten wel concurreren met allerlei horeca en supermarkten op loopafstand.”
De Hoornbeeckdocent weet dat een Mars er altijd makkelijker in gaat dan een appel. “Je weet niet half wat studenten in hun tassen aan junkfood bij zich hebben. Er is nog wel het een en ander te winnen op dit terrein.”
‘Waar kun je nou een broodje zalm krijgen voor € 1,75?’
Sanne van Kooten
Kumquat
Via de kantine voert Ista als voormalig kok een smaakhervorming door. Maar ook als docent gastronomie buit hij zijn lessen uit om de jongeren andere en nieuwe smaken te laten verkennen. De leraar vindt dat onder zijn leerlingen én onder veel reformatorische christenen het belang van gezond eten en bewegen onderbelicht is. “Ik vind het leuk om mijn studenten voor het eerst te laten proeven van een kumquat of een verse vijg. Ik leer ze werken met verse producten. Al geef ik natuurlijk ook lessen over patisserie. Daarin staat gezond eten vanzelfsprekend minder op de voorgrond.”
Vanmorgen heeft Ista de studenten van de opleiding ‘Zelfstandig werkend gastheer of gastvrouw’ een korte instructie gegeven om aan de slag te gaan met het project ‘Hoornbeeck helpt’. Vorig jaar kwamen buurtbewoners voor een Kerstdiner naar de school. Dit jaar trekken de Hoornbeeckers zelf met een maaltijd Carnisse en Charlois in. 135 Rotterdammers plaatsten een bestelling voor het gratis diner. Ista: “Met deze actie oefenen onze studenten erin om klanten een fijne dag te bezorgen. Het is een goede voorbereiding op hun toekomstig beroep nu stages niet mogelijk zijn.”
Tranen
Tweedejaarsstudenten sturen de eerstejaars aan in het bereiden van een driegangenmenu voor de buurt. “Ze hebben gisteren zelf het menu samengesteld. Leuk om te zien hoe het eigenaarschap van de studenten groeit, al komen ze af en toe nog wel even polsen: ‘Meneer, wat denkt u hiervan?’”
Eerstejaars Loïs Peggeman (16) en Sanne de Jong (15) maken tomatensoep. Loïs fruit de knoflook en ui in de olie. Ze veegt de tranen uit haar ogen, het mes is niet scherp genoeg. Is deze soep gezond? “Ja, ik denk het wel. Wat misschien nog beter zou kunnen is in plaats van blikken gezeefde tomaat alleen verse tomaten gebruiken.”
Ondertussen zijn haar overburen bezig met het pureren van een avocado, onderdeel van een ander voorgerechtje. “We maken een mousse van avocado, citroensap, crème fraîche en bieslook. Daar maken we een soort tompouce van door de mousse tussen twee toastjes te doen. En die zijn volkoren. Goed bezig hè!” Wat zouden deze studenten kiezen voor voorgerecht? “Ik ga voor de tompouce met avocadomousse, dat is net wat meer culinair dan een soepje.”
'In de Bijbel gebeurt er heel veel rond de maaltijd'
Arno Ista
Gastvrij
Naast vaardigheden in het bereiden van een maaltijd leren de toekomstige gastheren en -vrouwen een maaltijd elegant opdienen. ‘Etaleren op een bord’, noemt hun docent dat. Gisteren bezorgden de studenten pannenkoeken bij bewoners van zorgcentrum Nebo. De ogen van Loïs twinkelen als ze erover vertelt. “We maakten er echt een complete maaltijd van met een lekker monchou toetje en vers gesneden fruit. We dekten de tafel bij hen in hun appartement. Het was natuurlijk hun eigen bestek en servies, maar we presenteerden het mooi en met een servetje erbij. De oudjes waardeerden het echt.”
Ista kijkt tevreden de keuken in. Ook vandaag zit de sfeer er goed in. “Mooi hoe ze deze week bezig zijn voor anderen. In de Bijbel gebeurt er heel veel rond de maaltijd. Gastvrijheid zie je in Abrahams tent en bij de tafels waaraan de Heere Jezus wordt uitgenodigd. Dat is een christelijke houding die we onze studenten graag leren.”